Fotoclub de Uitwijk, Eindhoven

Evoluon 06

Wij zijn enthousiaste leden van Fotoclub de Uitwijk uit de regio Eindhoven. Met een melange van verschillende leeftijden kijken we elke eerste woensdagavond van de maand weer uit naar een gezellige en leerzame clubavond. Ons thuishonk is Gemeenschapshuis de Uitwijk in Eindhoven-Woensel, vandaar ook onze clubnaam. De club is 4 jaar geleden ontstaan na afloop van een aantal cursussen voor beginners en gevorderden bij het Advance Centrum voor Fotografie. Een aantal cursusdeelnemers had het ludieke idee om samen een fotoclub te beginnen, om zodoende het geleerde ook in de praktijk te brengen.

Inmiddels zijn we nu 4 jaar verder in onze ontwikkeling en zijn we uitgegroeid tot een respectabel en gezellig ledenaantal. We vinden het leuk om lid te zijn, omdat we allemaal inspiratie zoeken en leergierig zijn. Soms gaat het daarbij om de camera zelf, maar vaak ook om het verhaal achter de foto, de compositie en de gebruikte techniek. We organiseren regelmatig ook praktijkavonden die iedere keer weer gaan over een ander onderwerp, zoals recentelijk nog het gebruik van opzetflitsers, chromakey en fotobewerking. En daarbij nodigen we soms ook gastfotografen uit die een presentatie geven over hun eigen werkwijze. Tijdens zo’n clubavond wordt ook heel wat afgelachen, waarbij we samen de avond per definitie afsluiten met een vast ritueel. Samen rond een lekkere snack.

Naast de clubavonden organiseren we met regelmaat ook excursies en/of foto uitstapjes, zoals bijvoorbeeld naar een roofvogelshow, een fotostudio, Parijs, Glow, Strijp-S, Dutch Design Week of naar een museum. Het jaarprogramma stellen we samen op aan het begin van het seizoen. Volgend jaar bestaat de fotoclub 5 jaar en dan willen we een bijzondere activiteit organiseren die te maken heeft met fotografie.

Als relatief kleine fotoclub vallen we natuurlijk niet meteen op als we er samen op uit trekken. Maar soms springen we er samen zodanig uit dat we zelfs het regionale nieuws halen. Zoals begin 2013, toen één van onze leden meedeed aan een fotowedstrijd. Inzet van deze fotowedstrijd was dat de winnende foto op grootformaat canvasdoeken verkocht zou gaan worden door Ikea. De foto moest wel betrekking hebben op Eindhoven en het moest kenmerkend voor de Lichtstad zijn. Met ruim 500 stemmen slaagde ons clublid er in om de eerste prijs in de wacht te slepen. Uiteraard zijn wij als Fotoclub De Uitwijk uitermate trots er op dat we hiermee de hobby fotografie op de juiste manier op de kaart zetten.

We hebben de afgelopen maanden samen vastgesteld dat het niveau van alle clubleden flink aan het toenemen is. De kwaliteit van de vertoonde foto’s ligt vaak hoog. Dat merk je op het einde van de clubavond waar we samen democratisch kiezen voor de foto van de maand. De laatste maanden is het gewoon lastig om 1 winnaar aan te wijzen. Dat maakt het ook leuk om elke maand weer het beste uit jezelf te halen. Dat geeft ook een gezonde spanning bij het bespreken van de foto’s.

Harald Hagenaars
www.fotoclubdeuitwijk.nl

Leave A Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *