Wolken maken de foto

Regenwolken, Mamelis

In de landschapsfotografie bepaald het wolkendek meestal welk, hoeveel en in welke mate licht op je sensor gaat vallen. Ook reflecteren wolken vaak de zonsopkomst en –ondergang, gloeiend in prachtige kleurrijke tinten. Daarmee worden wolken automatische en van de belangrijkste onderdelen van veel landschapsfoto’s en kunnen zij vaak een mooie foto maken of breken.

Zelfs nadat (of voordat) het licht op haar best is, kunnen interessante wolkenpartijen in de lucht mooie fotografische condities creëren, denk bijvoorbeeld maar aan de term “Hollandse luchten”. Een goed voorbeeld is deze foto van afgelopen april, genomen in het Zuid-Limburgse Heuvelland waar ik woon en werk. Die avond was een prachtige zonsondergang door het wolkenspel in combinatie met de ondergaande zon, maar ik was vroeg in de buurt en besloot een bezoekje te brengen aan de Abdij van Mamelis. De dreigende wolken werden al van links verlicht door de laagstaande zon, waardoor er mooie kleurschakeringen in de wolken kwamen.

Deze foto had niet gewerkt bij een wolkenloze hemel en het dichttrekken van het wolkendek enkele minuten later bewezen dat de sfeer ook weg was met een donkergrijze deken. Wolken zijn in mijn ogen uitermate belangrijk voor goed licht. Sterker nog, het beste licht ontstaat als de wolken als grote reflectoren gaan dienen. In welk licht dan, er ontstaat automatisch een spel van schaduw en licht wat werkt op elk landschap.

Het vangen van het mooie licht tijdens de zonsop- en ondergangen is natuurlijk een vereiste voor mooi licht in je foto’s, maar het helpt zeer als je leert welke weerpatronen helpen om mooie luchten te krijgen. Ook al is het voorspellen van het weer zelfs voor weerinstituten nog een uitdaging, hebben succesvolle landschapsfotografen een derde oog voor de juiste weerspatronen. Online weersvoorspellingen helpen daarbij, zeker als ze uur-voor-uur de voorspellingen bijwerken. Door sattelietkaarten met het wolkendek erop geprojecteerd te gebruiken, kun je voorspellen hoe het wolkendek er over een uur of over twee uur bijligt.

Het verkrijgen wan dat derde oog kost tijd en vaak zul je er flink baast zitten, daarom volgen er hier een paar tips om de beste wolken voor het beste licht te krijgen:

  • Gedeeltelijk bewolkte luchten hebben de beste kans voor mooie kleurrijke zonsondergangen. Je wilt voldoende wolken in de lucht om het licht te reflecteren, maar natuurlijk niet teveel, want dan blijft het een grijze boel.
  • Blijf zo lang mogelijk op je locatie. Het ergste wat je kunt overkomen, en mij is het te vaak gebeurd, is dat je in de auto op weg naar huis de meeste prachtige luchten voorbij ziet komen. Neem ook de tijd voorafgaand aan het gouden uur om optimaal gebruik te maken van het veranderende wolkenbeeld.
  • Wolken zonder structuur leveren weinig op. Hoewel loden dekens soms open kunnen breken met verrassende resultaten is de kans groot dat ze dicht blijven. Je wolken moeten openingen bieden en structuur hebben voor het beste resultaat.
  • Als er regenfronten of zelfs stormfronten op komst zijn of net overtrekken, is het beste moment om erop uit te trekken. Vaak leveren dit gigantische en prachtig gedefinieerde wolken op die net nog openbreken. Alles wat je nodig hebt, is een klein gat aan de horizon, daar waar de zon is, om de hemel letterlijk in brand te zetten.

Zo heb je hopelijk wat tips om je derde oog te ontwikkelen en te genieten van al het vuurwerk wat Moeder Natuur voor ons in petto heeft!

Maurice Hertog

Leave A Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *