Samen in het donker op pad

NAi

Afgelopen dinsdag was het weer tijd voor een nieuwe workshop nachtfotografie in Rotterdam. Deze workshop geef ik van oktober t/m maart ongeveer 2x per maand aan een groepje van maximaal 8 fotografen. Via photowalksinkaart.nl bied ik deze workshop ook altijd aan. En met succes, want er zijn al een paar aanmeldingen binnengekomen via deze website.

Om 19:30 uur was iedereen aanwezig in het Scheepvaartkwartier in Rotterdam. Het regende nog een klein beetje, maar het zou rond 20:00 uur droog worden. Om deze reden is de route een beetje aangepast en zijn we eerst naar het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) gelopen. Op deze locatie is het mogelijk om het overdekte lichtkunstwerk van Peter Struycken te fotograferen. De volgende locatie was het Schouwburgplein. Inmiddels was het droog geworden, maar de grond was nog nat wat zorgt voor schitterende reflecties van het licht. Zeker op het Schouwburgplein wat grotendeels uit een metalen ondergrond bestaat.

De workshop ging verder bij de Koopgoot. Niet in de Koopgoot, want aangezien het privéterrein is mag je daar niet fotograferen. Van bovenaf kun je ook mooie en kleurrijke foto’s maken. Na de Koopgoot was het tijd om de creativiteit uit de fotografen te halen. Op het Churchillplein rijden voldoende auto’s en trams om lichtstrepen te fotograferen. Daarnaast staan er felle lantaarnpalen waar je mooie sterren in de lichtbron kunt creëren.

Na een goede 20 minuten op het Churchillplein liepen we verder naar de Leuvehaven. In de Leuvehaven vind je nog oude hijskranen die inmiddels buiten gebruik zijn. Ze zijn echter wel uitstekend verlicht en een mooi onderwerp voor nachtfotografie. Het is een locatie waar je in principe de hele avond wel foto’s zou kunnen blijven maken.

De laatste locatie van de avond was uiteraard bij de Erasmusbrug. Deze mag natuurlijk niet ontbreken bij een workshop nachtfotografie in Rotterdam. De brug stond er weer mooi bij naast een goed verlichte Kop van Zuid.

In totaal zijn we een goede 3 uur bezig geweest en hebben de cursisten schitterende foto’s weten te maken. Om een goede indruk te krijgen heb ik een aantal foto’s geupload in een album op facebook.

Tip voor nachtfotografie:
Ga zeker op pad als het geregend heeft. De reflecties op een natte ondergrond maken je nachtfoto’s echt veel mooier!

Mark de Rooij

Leave A Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *