Een fenomeen overgewaaid uit de US

20130817-DSC_0371-1

Een tijdje geleden las ik op de website van Zoom iets over photowalks, een fenomeen overgewaaid uit de US. In een aantal grote steden in Nederland worden fotowandelingen georganiseerd, zoals in Amsterdam en Groningen. Iemand moet natuurlijk het initiatief nemen om iets te organiseren, maar in principe zijn het gewoon een paar mensen bij elkaar, die ergens afspreken om te gaan fotograferen. Dat kan een stadswandeling zijn, maar ook een park, een gebouw, een bos of wat dan ook.

In mijn stad is er ook een groep ontstaan op initiatief van een fotograaf. Alles speelt zich af via Facebook, er is een groep aangemaakt en daar kun je je aanmelden. Meteen gedaan natuurlijk. Erg handig dat het zich op Facebook afspeelt… Je blijft namelijk op de hoogte van alle nieuwe wandelingen én alle foto’s worden gedeeld in die groep. Het is toch een soort podium voor gelijkgestemden. Iedereen is met fotografie bezig, doet inspiratie op, leert van elkaar en kan er eigenlijk alleen maar beter door worden.

Sinds ik met fotograferen ben begonnen, heb ik een fotocursus gedaan en een aantal workshops gevolgd, om erachter te komen welke vorm van fotografie ik leuk vind. Super leuk, maar ook een dure hobby. Alleen op pad gaan is ook geweldig, maar niet altijd. Met de mensen in mijn omgeving? Tja die vinden het allemaal hartstikke leuk, maar ik moet wel een beetje doorlopen… Herkenbaar?

Daarom is op pad gaan met een aantal mensen die ook fotograferen zo leuk! Het verbind gevorderde fotografen met de wat minder gevorderden en ik denk dat dit voor beide partijen leerzaam is. Iedereen ziet hetzelfde onderwerp, maar er is geen foto hetzelfde. Juist dat inspireert mij enorm. Waarom heb ik dat niet op die manier gezien, vraag ik mezelf vaak af. Maar de volgende keer probeer ik dat natuurlijk wel.

Wat mij ook erg aanspreekt (en dat is persoonlijk natuurlijk) is dat je onderdeel van een groep bent. Wanneer ik helemaal alleen zou zijn zou ik niet zo snel op de grond gaan zitten om uitgebreid foto’s te maken of ‘savonds midden in een stad met een statief te gaan staan fotograferen. Dat voelt soms toch een beetje raar…

Met deze website komt het eigenlijk allemaal samen. Eén platform waar alle fotowandelingen op staan, zodat je eigenlijk in heel Nederland terecht kunt.

Ik ga zeker regelmatig kijken wat er te doen is!

Miriam

4 comments on “Een fenomeen overgewaaid uit de US”

 1. Ans Bloem Beantwoorden

  De ervaring van Miriam deel ik geheel. Zo heb ik Miriam leren kennen wat hartstikke leuk is.
  Inspiratie opdoen en leren van elkaar.

  • Cor de Hamer

   Herkenbare ervaringen Miriam. Mooi verwoord!

   Een bijkomende ervaring is dat je hierdoor soms uit je comfortzone moet komen en andere onderwerpen gaat fotograferen dan wat je normaal doet,
   De photowalks geven de mogelijkheid om te verbreden in de fotografie.

   Gr. Cor

 2. Dik de Jager Beantwoorden

  Ik heb gister voor het eerst mee gedaan aan een photowalk in het vechtdal echt heel gezellig veel nieuwe mensen leren kennen, dat beviel me zo goed dat ik volgend jaar ook een aantal walks wil gaan oraganiseren

Leave A Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *